Floriaan Wempe (1983)

Jazzmusicus, saxofonist/componist

Jazzsaxofonist en componist Floriaan Wempe maakte in 2012 met steun van het Heij Konijn Fonds een studiereis naar New York. Wempe reisde samen met altsaxofonist Tom van der Zaal, die eenzelfde bijdrage van het fonds ontving. Ze volgden onder meer masterclasses bij jazzlegendes als Gregory Hutchinson (drummer), Aaron Goldberg (pianist) en Dick Oatts (saxofonist).

Wempe bezocht New York voor het eerst en kijkt bijzonder enthousiast terug op zijn studiereis. ‘Het was een onbetaalbare ervaring en de ultieme kans om de essentie van jazz beter te leren begrijpen. De mentaliteit achter de muziek, dat was een echte eyeopener voor mij. Er is zo veel concurrentie, dat talent en kwaliteit niet genoeg zijn; het is ook een kwestie van heel hard werken. Het was een enorme luxe dat muzikanten als Aaron Goldberg onze muziek hebben beluisterd. Hij heeft er als pianist zijn visie op gegeven en we hebben samen met hem gespeeld. Dan voel je wat hij bedoelt. Dat gevoel moet je kweken.’

Geïnspireerd door de muziek van Charlie Parker en John Coltrane die hij thuis hoorde, begon Wempe als negenjarige saxofoon te spelen. In 2006 ontving hij de eerste prijs van de vakjury en de laureatenjury van het Prinses Christina Jazz Concours en in 2011 studeerde hij cum laude af aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zijn eerste cd Flo’s Flow kwam in september uit en werd lovend ontvangen door de vakpers.

Meer informatie over Floriaan Wempe.

Video

Afbeeldingen