Het Heij Konijn Fonds in Arnhem steunt jaarlijks tien tot vijftien jonge kunstenaars met een financiële donatie van maximaal 2.500 euro per persoon. Het fonds is in 1995 opgericht bij testament van mevrouw R.M. Heij Konijn, weduwe van oud-wethouder J. Heij van Arnhem.
Doel van het fonds
In haar testament heeft mevrouw Heij Konijn bepaald dat de opbrengst van haar nalatenschap gebruikt dient te worden voor het verstrekken van geldelijke bijdragen ter ondersteuning van de verdere professionele ontwikkeling van jonge beeldende en uitvoerende kunstenaars. Dat kunnen zowel nog studerende als reeds afgestudeerde kunstenaars zijn, in principe niet ouder dan 30 jaar. Alleen voor bijzondere aanvragen wordt daar van afgeweken en geldt een leeftijd tot 35 jaar.
In eerste instantie gaat de aandacht uit naar jonge beoefenaren van beeldende kunst, toneel, muziek en ballet. Andere vormen van kunst worden niet uitgesloten. De financiële donaties van het Heij Konijn Fonds zijn bedoeld voor studiebeurzen, stages en/of aanvullende opleidingen en andere doeleinden die bijdragen aan de professionele ontwikkeling van de jonge kunstenaar.
Sinds zijn bestaan heeft het Heij Konijn Fonds een groot aantal veelbelovende kunstenaars kunnen helpen. Er zijn donaties verstrekt aan jonge schilders, beeldhouwers, musici, modeontwerpers, acteurs en andere kunstenaars. Voorbeelden van succesvolle kunstenaars, die aan het begin van hun carrière steun hebben ontvangen zijn: de harpistes Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer, modeontwerper Jan Taminiau, beeldend kunstenaar Marijn Akkermans, de jazzsaxofonisten Floriaan Wempe en Tom van der Zaal, schoenontwerpster Jana Chocolackova en operazangeres Wineke van Lammeren.
Mevrouw Chelt Heij Konijn
Mevrouw R.M. (Chelt) Konijn (1924-1995) heeft vanaf de jaren vijftig tot enkele jaren voor haar dood een actieve en belangrijke rol gespeeld in het culturele en maatschappelijke leven in Arnhem, in het bijzonder in de toneelwereld. Chelt Konijn werd kort na de start van Toneelgroep Theater benoemd tot administratrice van dit Arnhemse toneelgezelschap en heeft het toneel tot aan haar pensionering met hart en ziel gediend.
Chelt Konijn werd eind december 1924 in Amsterdam geboren uit Joodse ouders. Haar moeder behoedde Chelt en haar zus Hans voor deportatie. De zusjes vluchtten via Luxemburg en Frankrijk naar Zwitserland en brachten er de oorlogsjaren door. Na de oorlog volgde Chelt Konijn in Amsterdam een opleiding voor maatschappelijk werk.
Ze leerde er haar eerste man Hans Hijman kennen en vestigde zich met hem in Oosterbeek. Het huwelijk strandde, waarna Chelt Konijn architect Hans Heij (1920-1987) ontmoette, die haar levenspartner werd. Heij was politiek actief voor de PvdA, eerst als fractievoorzitter in de gemeenteraad en van 1972 tot mei 1978 als wethouder Nutsbedrijven, Recreatie, Sport- en Jeugdzaken van Arnhem.
De woning van Chelt Konijn en Hans Heij aan het Burgemeestersplein in Arnhem fungeerde vanaf de jaren zestig enkele decennia als ontmoetingsplek voor acteurs, maar ook voor beeldend kunstenaars, balletdansers en lokale politici. Chelt Heij Konijn heeft diverse (jonge) acteurs en regisseurs gestimuleerd bij Toneelgroep Theater in Arnhem te komen werken.
Op het maatschappelijke vlak was Chelt Heij Konijn onder meer bestuurslid van het Arnhemse Gemeenteziekenhuis. In die functie werkte ze mee aan het fusieproces, waarbij de drie Arnhemse ziekenhuizen in 1994 opgingen in Ziekenhuis Rijnstate.
Bij haar afscheid van Toneelgroep Theater werd Chelt Heij Konijn tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd. In 1994 werd ze op aanbeveling van de toenmalige commissaris van de koningin in Gelderland Jan Terlouw bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.